RoloR voetreflexologie

Dansen op de grens van de pijn.

Na het interview en het opmaken van het artikel in het vakblad Natuurlijke & Integrale Gezondheidszorg is er alweer veel met mij, Elsemarie Richt, gebeurd.

Maar eerst wil ik Toine de Graaf bedanken voor het interview en het mooie artikel en dank ik de redactie voor het opnemen van het artikel en de fraaie foto’s.

(link naar artikel)

Elsemarie Richt

Een korte introductie van mezelf voor degene die mij niet kennen:

 • Mijn verlangen is altijd geweest om het vak reflexologie te leren van mensen die dicht bij “de bron” staan. Een paar namen van leraren waar ik veel van geleerd heb: Dwight Byers, Lilian Morten-Tybshraeny, Tony Porter, Lynne Booth, Martine Faure, Gaston Saint-Pierre en Imre Somogyi.
 • Al snel werd ik gezien als docent, maar ik wilde eerst het doceren zelf leren. Je kunt prima een praktijk voeren, maar dat wil nog niet zeggen dat je ook les kan geven. Dat is echt een vak.
 • Ik heb vier jaar les gegeven voor het International Institute of Reflexology in Amerika en heb de Nederlandse afdeling hiervan opgericht.
 • Sinds 2001 heb ik veel internationale reflexologie congressen meegemaakt waardoor ik enorm veel mensen ken in dit veld en internationaal ook veel contact onderhoud.
 • Mijn verlangen is reflexologie als effectief deel van de gezondheidszorg bekend te maken en dat heeft geresulteerd in een Stichting. Deze geeft als enige in Nederland een vakblad uit: “De Reflexoloog”.
 • Daarnaast wilde ik ervoor ‘zorgen’ dat de oorspronkelijke reflexologie technieken niet verloren zouden gaan, iets wat ik zag gebeuren doordat ik al zoveel jaar les geef. Daarom is het Reflexologisch Trainingsinstituut opgericht.
 • Het feit dat ik internationaal zoveel mensen ken maakte dat ik unieke kennis heb over wat er internationaal allemaal aan boeken en dvd’s en materialen is. Zaken die reflexologen kunnen helpen om zichzelf te verbeteren en hun praktijk kunnen ondersteunen. Dit is de basis van de Reflex Supply (web)shop .

Deze laatste drie worden mede (uit)gedragen door mijn man René Markus. Heel prettig om een passie op je thuisfront gedragen te weten!!!

Mijn proces in 2018.

Eind 2017 nam ik een filmpje op om op de site te zetten en ook om naar het RiEN te sturen, omdat ik op het Europese congres een workshop zou geven. Ik hoorde mezelf zeggen “mij hele leven draait om reflexologie”, en dat was ook zo. Maar op hetzelfde moment dat ik mezelf dat hoorde zeggen, dacht ik, “dat is ongezond.”

Het resultaat hiervan was dat ik in januari 2018 besloot te stoppen met lesgeven, ik moest even pas op de plaats maken en kijken of wat ik doceerde nog wel klopte met wat goed voelde voor mij. Dat kost tijd en ik heb mezelf dit jaar gegeven om uit te vinden wat mijn RoloR methode gaat worden in 2019!

Zelfs de praktijk heb ik in maart stil gelegd. Ik ben in Verandering en het is prachtig. Natuurlijk “first the shit, then the shift”, dus het gaat niet over rozen, maar ik geniet er wel van.

Waar ik goed in ben is

 • Duidelijk zijn in wat ik doceer en daar trouw aan blijven omdat het door ervaring geleerd heeft dat het krachtig is en positief uitpakt.
 • Kwaliteit goed in het vizier houden, zowel van studenten als van mezelf.
 • De kennis die ik overdraag steeds onder de loep houden, wat kan ik toevoegen/ weglaten dat iets beter of gemakkelijker geleerd wordt?
 • Met veel liefde en plezier mijn vak uitoefenen en dit met enthousiasme overdragen
 • Bovenstaande maakt mij uniek als docent.
 • Ook in mijn praktijk is het een feest om te werken en te leren door en met en voor mensen.

Ik merk dat ik eigenlijk op zoek ben naar mensen die ook deze passie willen gaan voelen en ook les willen gaan geven. Lesgeven kan dan wel pas na een training, zoals ik die zelf ook heb ervaren, namelijk onder begeleiding en met veel feedback.

Nu ik afstand heb genomen tot het werk veld, ben ik beter in staat waar te nemen waar het op dit moment ‘in de wereld’ om draait. Ik zie dat degene die hard roepen ( marketing strategie) veel aandacht krijgen. Hard roepen zegt NIETS over inhoud is mijn nuchtere visie. Naar is het ook om te zien hoeveel men, mijn zelf ontwikkelde lesmateriaal, kopieert voor eigen opleidingen. Helaas zonder overleg.

In mei was Tony Porter (al 40 jaar docent in dit vak) bij ons om zijn Focused Reflexology te doceren. In die groep zaten tot mijn stomme verbazing mensen die een “reflexologie training / opleiding” hadden gevolgd, maar niets, maar dan ook niets wisten van wat Tony en ik aan basis technieken doceert. Hoe kan de leek het kaf van het koren scheiden?

In juni gaf ik voor het eerst weer een workshop aan 100% leken op het gebied van reflexologie. Hun aandachtige luisteren maakte dat ze snel reflex-o-logisch zeer juiste linken konden leggen tussen pijn in hun lichaam en hun handen en voeten! Het leert mij dat mijn passie nog springlevend is en dat het overdragen van kennis, bar weinig tijd kost.

Wat doceer ik in de RoloR methode?

 

RoloR methode, puur Reflex-o-logisch.

De RoloR methode laat je snel en concreet ervaren hoe je op eenvoudige, eerlijke en natuurlijke wijze problemen als blaas- of middenoorontsteking, astma, rug-nek-schouder-knie pijnen om maar iets te noemen, eenvoudig kunt verlichten en verhelpen! Trefwoorden zijn: puur, kennis, communicatie, flexibel en technisch.

De RoloR methode die ontwikkeld is door Elsemarie Richt, heeft als basis de reflexologie technieken die hun oorsprong hebben in de jaren dertig en daarna verder verfijnd zijn. Belangrijk is ook dat ze nu vrouwvriendelijk gemaakt zijn. Zo kan, door het beheersen van goede technieken, met een minimale inspanning een maximaal effect ervaren worden. Doordat je leert voelen en aftasten, maak je iedere behandeling costume-made en uniek.

 

De RoloR kruk voor de beste, bewuste houding.

De speciaal ontwikkelde RoloR kruk maakt het mogelijk om de reflexologie technieken soepel en bewust uit te voeren. Zoals de reflexgebieden op de voet en hand klein en specifiek zijn, zo is ook deze kruk ontwikkeld met oog voor de kleinste details. Na even oefenen vergroot het je plezier van dit mooie werk enorm. Ook zal je meer effecten gaan waarnemen.

 

Voor wie is de RoloR methode training interessant?

 • Voor iedereen die reflex-o-logische kennis en technieken wil inzetten voor het welzijn van zichzelf en de medemens, toepasbaar zowel beroepsmatig als in kleine kring.
 • Deze training is een cadeau aan jezelf, doordat we letterlijk met reflectie werken kom je ook veel te weten over jezelf. Soms schokkend, soms fijn, maar altijd in-zichtelijk.
 • Ervaring leert dat het zeer gevoelige mensen helpt om handen en voeten te geven aan hun gevoeligheid en zo leren om deze te benutten.
 • Door bovenstaande werken we altijd met kleine groepen, veilig, respectvol en met aandacht voor elkaar.
 • Het biedt je een tool om jezelf gezond te houden (hoe prettig!) en je handen soepel.

 

De docent is Elsemarie Richt.

Zij doceert sinds 2004 internationaal voet- en hand reflexologie, letterlijk van Amerika tot China. Zij heeft de RoloR methode en kruk na vele jaren van onderzoek en reflectie ontwikkeld. De details die je gaat leren waarnemen en voelen maken daarbij het verschil. Ervaring leert dat het ook een prachtig tool is om meer contact met kinderen of ouders te krijgen op een originele manier. Het reflex-o-logisch aanraken levert zo vele mooie ontmoetingen op!

Als bovenstaande iets raakt in jou, je prikkelt, dan ben ik misschien wel op zoek naar jou als student. Mail me wat jou triggert, wat spreekt je aan, wil je de RoloR methode, de pure en technisch super- reflexologie- technieken leren?

Geef je naam en telefoonnummer door en we gaan contact hebben.

Fijn, ik kijk ernaar uit!

Elsemarie Richt

of bel met vragen 0521-851805

Reflexologisch Trainingsinstituut

Reflexologisch Trainingsinstituut
De wanne 3
8332 LA  Steenwijk
Tel: 0521-851805
KvK: 533557469
BTW: NL850850861B01

Aanmelden nieuwsbrief

* = verplicht veld